top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverkaatsstudio

Tekenmaterialen: wat gebruik ik


De laatste tijd krijg ik veel vragen over het tekenmateriaal dat ik gebruik, dus heb ik één en ander op een rijtje gezet voor jullie.Ik maak al mijn kunst met grafiet, maar ook grafiet is er in allerlei soorten en maten.Algemeen

De opzet van mijn tekeningen maak ik in B of B2. Deze schetslijnen staan dan heel licht op het papier waardoor je er zo overheen kunt werken zonder dat je dit naderhand ziet en je kunt ze ook makkelijk weggummen.


Ik gebruik vrijwel altijd alleen B-potloden. Hier zit meer grafiet in dan in H-potloden waardoor je als je ermee tekent als vanzelf donkerder tekent. Voor mijn manier van tekenen heeft dit als voordeel dat je minder druk hoeft te zetten tijdens het tekenen. Met een hogere B kun je al in één laag vrij donker gaan en hoef je dus veel minder lagen over elkaar aan te brengen. Het voordeel hiervan is dat, waar ik het wil, het papier niet ‘volloopt’, het wit van het papier niet verloren gaat en de korrel van het papier zichtbaar blijft. Hierdoor behoud ik de levendigheid in mijn portretten.Materialen


Grafietpotloden (1)

Zoals gezegd gebruik ik vrijwel alleen B-potloden. Maar dat is maar net wat jij fijn vindt en hoe jij wilt tekenen. Qua merken teken ik met Faber-Castell en Derwent.


Grafietstiften (2)

Deze ‘potloden’ bevatten geen houten omhulsel, ze zijn van puur grafiet. Hierdoor kun je je potloodpunt vlak maken zodat je een groter ‘grafietoppervlak’ krijgt om mee te werken. Ik heb ze in verschillende B-waarden van het merk Koh i Noor.

Grafiet zeskant (3)

Een zeskantige grafietstift zonder houtomhulsel met een dikte van 10,5 mm. Ook deze heb ik in verschillende hardheden van het merk Koh i Noor. Hiermee werk ik in mijn laatste portretten vooral in de ‘haarpartij’.


Grafiet xl stick (4)

Dit is een extra groot chunky blok soft 05 grafiet, afmeting 20x20x60 mm. Heeft een andere textuur dan gewoon grafiet, is veel zachter, Hiermee kun je expressief werken in een wat lichtere tint grafiet. Deze gebruik ik over heel de tekening. Deze stick is ook nat in nat te gebruiken maar dat doe ik nooit. Hij is van het merk Derwent en ik gebruik hem samen met de gripper, een speciale houder voor de xl grafiet blokken.


Gummen (5)

Ik gebruik een Derwent electrische gum, een gewone gum (Faber-Castell) en een kneedgum van Faber-Castell


Potloodverlengers (6)

Ook erg handig zijn potloodverlengers, zodat je je potloden ‘op’ kunt gebruiken. Ze zijn er van hout met een nikkelen of messing huls en klem of bijv. van Derwent waarin je je potlood ‘vastdraait’.


Kwast (7)

Als laatste een kwast, eentje met hele zachte haren om gumsel weg te vegen.


Papier

Tenslotte is er natuurlijk nog het papier waarop je gaat tekenen. Ook dat is erg belangrijk en de keuze enorm en persoonlijk. Daar zal ik ook nog een keer een blog aan wijden.


Ik hoop dat je er wat mee kunt. Mocht je nog vragen hebben of teken jezelf op een heel andere manier en/of met ander materiaal en wil je dat delen. Laat een berichtje achter, vind ik erg leuk om te lezen!


Liefs,

Kaat


Comments


bottom of page