top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverkaatsstudio

Tekenkunst: mijn passie


Tekenen is voor mij de meeste pure vorm van kunst.


In tegenstelling tot wat velen denken is tekenen een bijzonder veelzijdig medium met vele creatieve mogelijkheden. Van realistisch tot abstract, van snelle potloodschetsen tot gelaagde werken, maar ook van beweging tot verstilde beelden.


Tekenen is ook de meest ‘kwetsbare’ vorm van kunst. Zowel letterlijk, het papier en het materiaal, als figuurlijk. Je kunt je niet verschuilen achter allerlei materiaalgebruik en kleuren. Je werkt direct met je materiaal op papier. In tegenstelling tot schilderen moet het gelijk goed zijn. Er laagjes over heen zetten als je niet tevreden bent is geen optie. Gummen kan alleen beperkt in de schetsfase, papier is zo kapot en/of je wrijft met je gum de structuur van het papier stuk. Alleen al de warmte/vocht van je hand kan het papier beschadigen. Tekenen laat in één oogopslag je kunde, je stijl, je oorspronkelijkheid zien. Het legt gelijk je eigen handschrift bloot, het is uniek.


Ik teken altijd alleen met potlood. Ik hou van de kracht, de puurheid en de eenvoud van het materiaal. Ik teken mijn portretten monochroom, dwz met één kleur (meestal grafiet, soms pruisisch blauw of nogat). En soms op een onderlaag van aquarel of bister. Door monochroom te werken geef ik extra kracht en expressie aan mijn werk. Hierdoor krijg ik de sfeer die ik wil in mijn portretten. Ingetogen maar toch krachtig, puur maar toch expressief. Boeiend om naar te kijken omdat enkel de essentie van de geportretteerde overblijft. De schoonheid zit voor mij in de kwetsbare ‘naaktheid’ van de geportretteerde die ik tijdens het tekenproces in een roerloos beeld probeer te vangen.


De valkuil van monochroom tekenen is dat je een 'saai' werk neerzet. De uitdaging, het aanbrengen van contrasten op de juiste plaatsen en op de juiste manier. Doe je dit goed dan behoudt je de levendigheid in het werk. Geef je het extra kracht en karakter. Door één kleur te gebruiken blijft alleen de essentie over. Alle aandacht gaat uit naar de geportretteerde. Er is meer focus en minder afleiding. Er is meer aandacht voor de compositie, de sfeer, de textuur, het licht, de contrasten in het werk.

Voor mij tekenkunst in zijn puurste vorm. Less is more. Kwetsbaarheid en kracht in één beeld gevangen.

Gelukkig komt er de laatste decennia steeds meer belangstelling voor hedendaagse tekenkunst, wat ik als kunstenares met tekenen als meest geliefde kunstvorm natuurlijk alleen maar toejuich.


Liefs,

KaatComments


bottom of page