top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverkaatsstudio

Nulla dies sine lina, of te wel geen dag zonder lijnHet schetsboek is voor een kunstenaar van onschatbare waarde, het is je persoonlijke onuitputtelijke bron van indrukken, schetsen, informatie en herinneringen.

Een plek om je vrij en spontaan in te uiten, een plek om een eigen artistieke identiteit te ontwikkelen.


In een schetsboek leg je je indrukken vast van beelden uit de realiteit, het bevat de voorstudies voor een te maken kunstwerk, studies van gecompliceerde onderwerpen/vormen etc. Het is een waardevol instrument om je vaardigheid te ontwikkelen, belangrijke informatie te verzamelen, je observatievermogen en interpretatie te verfijnen en te verbeteren.


Je kunt het ook zien als een inspiratieboek. Naast je eigen schetsen/studies kun je er ook tekst en ander beeld aan toevoegen zoals: inspirerende foto’s, knipsels, notities museumbezoek etc. etc. Kortom, een 'verzamelplaats' voor alles wat je inspireert. Het is je eigen vrijplaats voor je creatieve leerproces, je creatieve ontwikkeling.


Ook tijdens mijn huidige opleiding (kunstacademie, richting tekenkunst) is het bijhouden van een schetsboek en een inspiratiemap van onschatbare waarde. Mijn schetsboek/ inspiratieboek is zowel een schetsboek, als aantekenboek, als inspiratieboek ineen. Het is ook een boek waarin ik thema’s in mijn kunst in onderzoek en uitwerk.


Een absolute musthave dus voor iedere kunstenaar.

Ze zijner in vele gedaantes. Kies er letterlijk één die bij je past (formaat, soort papier, dikte papier, soort kaft, ringband/ gebonden etc. etc.) en geef er ook de vorm aan die bij je past (alleen schetsen of een combinatie van inspiratie/schetsen/knipsels/foto’s etc.etc.)


Maar maak er een gewoonte van om altijd een schetsboekje en een potlood of pen bij je te hebben. Zodat je, als iets je belangstelling/nieuwsgierigheid wekt, je het even snel vast kunt leggen.


Liefs, Kaat

Comentarios


bottom of page