top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverkaatsstudio

De kunstacademie


Zoals de meesten van jullie wel weten volg ik aan de kunstacademie de richting tekenkunst, een ‘klassieke’ atelieropleiding met het accent op waarnemingstekenen. Het begint bij de waarneming, het beter 'leren kijken'. Het tekenen van wat we zien en niet van wat we denken te zien.


Je leert essentiële vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht, verhoudingen inschatten, toonwaarden, perspectief en compositie, schetsen en schaduwen. Je ontwikkelt oog voor detail en voor het karakter van je onderwerp.

Er komen allerlei tekenstijlen, technieken, materialen (potlood, pen, krijt, houtskool, aquarel, pastel) en onderwerpen (stilleven, landschap, portret, dieren, architectuur) aan bod.

In hoeverre je je ontwikkelt hangt natuurlijk grotendeels van je eigen inzet en motivatie af. De leraren zijn zeer bekwaam en enthousiast en geven goed onderwijs. Zij reiken je de handvatten, lesstof aan maar je moet er zelf mee aan de slag. Buiten je comfortzone durven te treden, uitproberen.

Afgelopen juni heb ik het 4de jaar afgerond. Vanaf het 4de jaar werk je met een individueel jaarplan (voor mij: portret- en modeltekenen) met bijbehorende doelstellingen.


Het was een ‘anders dan anders’ atelierjaar door de corona-problematiek. Ook wij op de kunstacademies zagen ons leerjaar afgelopen maart drastisch veranderen. In plaats van gezamenlijk atelieronderwijs, waren we nu meer op ons zelf en op online overleg / les aangewezen.

Jammer, maar niets aan te doen.

Dit vierde jaar was desondanks een fijn leerjaar. In de eerste helft heb ik me geconcentreerd op model tekenen naar waarneming (gekleed en naakt). Hier heb ik nog meer ontdekt dat ‘de kunst van het kijken’ het geheim is van goed tekenen naar waarneming. Door veel te oefenen leer je steeds beter te kijken naar wat er echt te zien valt en niet wat je denkt dat je ziet. De tweede helft heb ik me geconcentreerd op portrettekenen.Deze maand begin ik aan mijn vijfde en laatste jaar. Ik ga afstuderen met portretten, dat vind ik het leukste om te doen. Het blijft altijd weer een uitdaging om van een leeg vel tot een portret te komen en het karakter / de emotie van een persoon te vangen op papier.
Gelukkig gaan de kunstacademies in België weer 'fysiek' open. Hopelijk kunnen we er een mooi creatief laatste jaar van maken, ondanks de huidige corona problematiek met bijbehorende regels.

Liefs, Kaat

Comments


bottom of page